Het laten plaatsen van een dakkapel staat op het verlanglijstje van menig woningbezitter. Misschien ook op dat van jou. Hieronder lees je meer over de voordelen van een dakkapel en hoeveel het laten plaatsen van een dakkapel ongeveer kost.
De voordelen van een dakkapel
1. Meer ruimte
Een belangrijke reden van woningbezitters om een dakkapel te laten plaatsen is het creëren van meer ruimte in huis. Een zolder met een schuin dak is vaak te klein en benauwd voor een extra kamer. Door een dakkapel ontstaat er meer beloopbare ruimte in je woning en is een extra slaapkamer of kantoor aan huis eenvoudig te realiseren.
2. Meer licht
Naast meer ruimte zorgt een dakkapel voor meer licht op je zolder. Een dakkapel heeft een groot glasoppervlak en maakt zelfs de donkerste kamer licht en ruim.
3. Hogere waarde van je woning
Dankzij een dakkapel kan je een zolder die voorheen enkel als berging werd gebruikt tot een extra kamer omtoveren. Behalve dat dit je eigen wooncomfort verhoogt, stijgt de waarde van je woning door deze extra vierkante meters aan woonoppervlakte.
4. Eenvoudig te onderhouden
Dakkapellen worden van verschillende materialen gemaakt. Een houten, kunststof of polyester dakkapel is het meest gangbaar, maar ook zinken dakkapellen zijn populair dankzij de industriële uitstraling die zij hebben. Kunststof, polyester en zinken dakkapellen zijn het meest onderhoudsvriendelijk. Polyester dakkapellen hebben als voordeel ten opzichte van kunststof dakkapellen dat zij niet verkleuren. Houten dakkapellen vragen om het meeste onderhoud. Het is belangrijk ze regelmatig opnieuw te laten schilderen.
Hoeveel kost een dakkapel?
De kosten voor de gemiddelde dakkapel liggen tussen de € 3000,- en € 5.500,-.. Hoeveel een dakkapel kost, hangt af van een aantal factoren.
1. De grootte van de dakkapel
Het spreekt voor zich dat de kosten voor een grote dakkapel hoger liggen dan voor een kleine dakkapel: er is immers meer materiaal voor nodig. Je kan trouwens flink op kosten besparen door te kiezen voor een dakkapel die binnen bepaalde afmetingen blijft (in ieder geval niet hoger is dan 1,75m). Het is dan niet nodig om een vergunning bij de gemeente aan te vragen.
2. De dakhelling
Een tweede factor bij de prijsbepaling van een dakkapel is de dakhelling. Hoe steiler het dak, hoe goedkoper de dakkapel zal zijn. Als je dak een hellingshoek van 60° heeft, dan ben je goedkoper uit dan iemand die een dakhelling van 30° heeft. De dakkapel zal in dat laatste geval dieper en dus duurder zijn.
3. Het materiaal
Dakkapellen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen: hout, kunststof, polyester en zink. Een kunststof dakkapel is het goedkoopste, een zinken dakkapel het duurste. Daar staat tegenover dat zink uiterst duurzaam is en je dus minder geld voor onderhoud kwijt bent. Wat de beste materiaalkeuze is, hangt af van het type woning. Op een monumentaal pand staat een houten dakkapel doorgaans mooier dan een dakkapel van kunststof.
4. Het type dakkapel
Je kan kiezen voor een dakkapel met een schuin of plat dak. Een dakkapel met een plat dak is goedkoper en wordt dan ook het meest verkocht. Als je een dakkapel met nokverhoging laat plaatsen, dan krijg je er op zolder aanzienlijk meer ruimte bij, maar je betaalt er ook meer voor.
5. Accessoires
Je kan een dakkapel uitbreiden met verschillende accessoires, zoals rolluiken of sierlijsten. Deze extra’s zijn van invloed op de prijs.
Bron: Vrijesectorwonen.nl