De afgelopen weken hebben we al kunnen genieten van zomerse temperaturen. Dat terwijl de zomer nog moet komen. Langzaam tellen we af naar de zomervakantie en krijgen we ook de bijbehorende vakantiekriebels. We beginnen in een rustig tempo voor te bereiden. Eerst een leuke locatie vinden en dan vervolgens boeken. Maar heb je al bedacht hoe je alles mee gaat krijgen naar je prachtige vakantie bestemming?
Nog steeds gaan veel Nederlanders met de auto op vakantie. Een aantal mensen kiezen ervoor om dan een caravan mee te nemen of de auto vol te pakken. Anderen kiezen voor extra ruimte door een kleine aanhanger of een dakkoffer op de auto te plaatsen.
Maar waar moet je rekening mee houden al je met een dakkoffer op vakantie wilt gaan? En waar moet je opletten als je een dakkoffer wilt kopen?
Het plaatsen van een dakkoffer
Het plaatsen van een dakkoffer is vrij eenvoudig, maar er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk dat de dakkoffer stevig bevestigd is, aangezien je natuurlijk niet wilt dat je dakkoffer tijdens de rit wegvliegt.
Om een dakkoffer te bevestigen heb je vaak (losse) dakdragers nodig. Om de dakkoffer stevig te vast te maken, moet je daarom kiezen voor een dakdrager die geschikt is voor jouw auto. Zo zijn er universele dakdragers, maar ook dakdragers voor een bepaald merk en type auto.
Maar ook bij universele dakdragers zitten verschillen. Er zijn 4 verschillende type aansluitingen. Zo heb je dakdragers voor een glad dak. Deze dakdragers bevestig je door de dakdrager tussen de deur en de deuropening te klemmen. Ook heb je dakdragers voor auto’s met dakrails. Er zijn twee verschillende typen dakrails, zo heb je open en gesloten dakrails. Voor beide typen zitten verschillende klemmen op. Tot slot zijn er autodaken met een T-profiel. Hierbij zit er een gleuf in het auto dak waar de dakdragers ingeschoven kan worden.
Zorg ervoor dat het formaat van de dakkoffer goed past bij je auto. De dakkoffer mag niet te ver uitsteken naar achter, maar ook niet te ver naar voren. De officiële regels zijn dat uw dakkoffer tot aan voorbumper mag komen en 1 meter uit mag steken bij de achterbumper. Echter is het aan te raden om een dakkoffer te nemen die even groot of iets kleiner dan het dak is, dit in verband met de weerstand.
Weerstand
Een dakkoffer ontregelt in grote mate de stroomlijn van de auto. Dit betekent dus dat de wind er niet meer zo soepel langs glijdt. Hierdoor kan het rijden met een dakkoffer zorgen dat je brandstof verbruik aanzienlijk omhoog gaat. Ook kan het zijn dat de wegligging van de auto anders aanvoelt. Daarom is het aan te raden om een dakkoffer te nemen die gestroomlijnd is en goed aansluit op uw auto.
Snelheid
Met een dakkoffer mag je net zo hard rijden als zonder een dakkoffer. Op het rijden met een dakkoffer zit namelijk geen extra snelheidsbeperking op. Wel is het aan te raden niet harder dan 130 km/u te rijden. Ook zijn er een aantal dakkoffers waar een lagere maximumsnelheid op wordt aangegeven. Het is niet verplicht, maar wel aan te raden om aan die snelheid te houden.
Gewicht
Met het vullen van de dakkoffer moet je qua het gewicht op een aantal dingen letten. Allereerst moet je zorgen dat het maximum daklast van je auto niet wordt overschreden. Hierbij moet je dus rekening houden met het gewicht van zowel de inhoud als het gewicht van de dakdrager en dakkoffer zelf. De maximum daklast kunt u vinden in het instructieboekje van je auto.
Ook moet je rekening houden met het maximum toelaatbare massa van het totale vervoersmiddel. Dit is inclusief alles wat je er qua gewicht op en aankoppelt aan je auto. De maximum toelaatbare massa van je auto staat vermeld op je kenteken bewijs. Daarnaast hebben dakkoffers zelf ook een maximum draagvermogen, deze dient ook niet te worden overschreden.
Naast de gewichtsbeperkingen is het ook aan te raden om juist lichtere spullen in de dakkoffer te plaatsen en juist de zwaardere spullen in de auto. Dit heeft te maken met het zwaartepunt van de auto, wat weer resulteert in het weggedrag.
Ook hebben dakdragers een optimale gewichtsverdeling. Over het algemeen zal dit ca. 50% in het midden zijn en 25% bij zowel de voor- en achterkant van de dakkoffer. Over het algemeen staat dit ook vermeld in de gebruiksaanwijzing van de dakkoffer.
Hoogte
Met de totale hoogte van de auto in combinatie met de dakdrager en dakkoffer dien je ook rekening mee te houden. De doorrijhoogte van de auto wordt namelijk aanzienlijk hoger. Vooral met busjes en hoge SUV’s kan je hiermee in de problemen komen als je een parkeergarage, tunnel of tolpoort in rijdt. De hoogte van een parkeergarage, tunnel of tolpoort wordt vaak vooraf al aangeduid en in de meeste gevallen zal er ook een balk op de maximale doorrijhoogte hangen.
Tips
- Lang niet alle dakkoffers zijn waterdicht, hierdoor is het verstandig om een extra plastic zak om uw bagage in de dakkoffer te doen. Dit zodat je spullen niet nat worden door een regenbui.
- Leg uw spullen nooit los in de dakkoffer, zeker geen zware. Door hard te remmen, kan je spullen verschuiven en dit kan zowel schade aan jouw spullen als aan je dakkoffer veroorzaken.
- Een dakkoffer heeft invloed op het weggedrag van de auto. Rijd daarom niet te hard en maak geen abrupte stuurbewegingen op snelheid.
- Als je de dakkoffer zolang mogelijk mooi wilt houden, ga dan eerder voor een matte dakkoffer. Matte dakkoffers vertonen namelijk minder opvallende krassen dan glanzende dakkoffers.