Lood of EPDM Producten gebruiken?

Lood kent natuurlijk allerlei toepassingen in diverse industrieën. Eén van de meest bekende toepassingen is als waterkering in de bouw. Met name waar metselwerk, dakpannen (en andere dakbedekkingen) of andere materialen op elkaar worden aangesloten gebruikt men vaak lood. Denk daarbij ook aan spouwen en kozijnen. Lood wordt (of werd) ook gebruikt in dakgoten en als dakbedekking.

EPDM staat voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer. Een hele mond vol. Wanneer we het simpel willen houden betreft het een polymeer dat goed gebruikt kan worden om lood te vervangen.

De voor- en nadelen van lood tov EPDM

Lood is een materiaal dat goed tegen de elementen kan. Tevens is het licht en makkelijk te vormen (zonder te lassen of solderen) doordat het vrij zacht is.

Lood is echter een materiaal dat (tot op  zeker hoogte) giftig is. Door de regen spoelt lood weg en komen kleine hoeveelheden in het milieu. Waterbeheerders hebben tegenwoordig steeds meer moeite om deze metalen uit het water te filteren. Een ander nadeel van lood is dat het flink kan uitzetten en krimpen onder invloed van verschillende temperaturen. Hierdoor is het soms noodzakelijk om relatief kortere stukken lood te gebruiken.

De voor- en nadelen van EPDM tov lood

EPDM staat erom bekend dat het erg lang meegaat en weinig tot geen onderhoud nodig heeft. Ook is de kennis en kunde dat men nodig heeft om het te plaatsen erg beperkt. Het is dus een erg gebruiksvriendelijk product. Last but not least EPDM is goedkoper dan lood.

Eén van de nadelen van EPDM is dat het niet tegen chloor kan. Plaatsing nabij een zwembad of een andere plek waar regelmatig met chloor gereinigd wordt zijn dus af te raden.